Connect with us

Hi, what are you looking for?

#ФОКУС

Да не им се крати платата на заболените од корона, бара здружение од Уставниот суд


Сите работници кои биле заболени од ковид-19 да добијат 100 отсто плата, бара Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР). Тие испратија иницијатива до Уставниот суд за утврдување на законитоста и уставноста на точка 408 од Правилникот за професионални заболувања (Сл. Весник РСМ бр. 118/20).

Од Здружението велат дека бараат од Уставниот суд да ја поништи оваа дискриминирачка одредба и да се донесе нова одредба со која секој работник кој работи на работни места, каде во согласност со Законот за безбедност и здравје на работа е утврдено постоење на зголемен ризик за заразување со коронавирусот и/или појава на болеста ковид-19, во случај на инфекција или заболување, да може да ги оствари своите уставно загарантирани права за безбедна работа и еднаквост.

„Целосно поддржуваме лекарите и целиот медицински персонал, како и ветеринарскиот и друг помошен персонал и во иднина да ги остваруваат своите права при заболување од ковид-19 како професионална болест, како што е сега утврдено. Но, многу е важно конечно да бидат прифатени предложените измени со цел обезбедување на уставно загарантираните права на сите работници, односно признавање на ковид-19 како професионално заболување за секој работник во земјата“, вели Здружението.Извор: Скопје1.мк

error: