Медиасет.мк

Медиасет

Чудовишта, вампири и астероиди… Теориите на заговор го преплавија TikTok

Од чудовишта и вампири до астероиди убијци, корисниците на TikTok продаваат бизарни теории на заговор за крајот на светот, предупредуваат истражувачите, во уште еден тренд на дезинформации на платформа чија судбина виси на конец во САД.

Непрофитната организација Media Matters предупреди во извештајот за нов тренд во кој корисниците на TikTok се обидуваат да монетизираат вирални видеа со неосновани тврдења дека американската влада тајно фаќа или држи митолошки чудовишта како Кинг Конг.

Тоа е најновата илустрација на дезинформациите што циркулираат на платформата, прашање што во голема мера беше отсутно од неодамнешната политичка дебата за забраната за национална безбедност на TikTok во САД.

Видеата, од кои многу имаат милиони прегледи и често се придружени со страшна музика во заднина, прикажуваат гласови генерирани од вештачка интелигенција, а понекогаш имитираат познати личности.

„Сите веројатно ќе умреме во следните неколку години. Дали сте слушнале за ова? вели гласот кој го имитира подкастерот Џо Роган во едно вирално видео, во кое гласот продолжува да предупредува на астероид кој се движи кон Земјата и се однесува на владин службеник кој налетал на папка со наслов „чувај тајна од јавноста“.

Аби Ричардс, истражувач за дезинформации на TikTok, рече дека ширењето теории на заговор може да биде финансиски наградувано преку „Креативната програма“ на TikTok.

„Финансиски охрабрувачките содржини кои се и многу привлечни и евтини за производство создаваат средина за напредување на теориите на заговор“, напиша Ричардс во извештајот на Media Matters.

Портпаролката на TikTok инсистираше на тоа дека „теориите на заговор не се погодни за монетизација, ниту пак се погодни за препораки“ во доводите на корисниците.

„Штетните дезинформации се забранети и нашите безбедносни тимови проактивно отстрануваат 95 отсто од нив пред да бидат пријавени“, изјави портпаролката за AFP.

Трендинг

На почеток
error: