Медиасет.мк

Медиасет

Доаѓа телефон без апликации

Мнозинскиот акционер на компанијата Т-Мобиле, Дојче Телеком, посочи дека наскоро во Барселона би можел да претстави телефон кој воопшто нема апликации, туку се потпира на вештачка интелигенција.

Deutsche Telekom, Qualcomm и Brain.ai ги здружија силите за да го создадат овој уред наречен T Phone. Телефонот најверојатно ќе се напојува со процесор Snapdragon 8 Gen 3 со вградена AI обработка.

Qualcomm го претстави овој телефон на крајот на минатата година, а целта е да ги подобри вештините на вештачката интелигенција на мобилните уреди, особено кога станува збор за фотографии и видеа.

„Вештачката интелигенција и големите јазични модели (LLM) наскоро ќе бидат составен дел на мобилните уреди. Ќе го подобриме животот на корисниците“, велат од Дојче Телеком.

Веројатно не се далеку од вистината – последните година-две се обележани со навлегувањето на вештачката интелигенција во секоја пора на технологијата, што особено се одразува на растот на популарноста на ChatGPT.

Уредот може да прави работи како да резервира летови и хотели, на пример, а со помош на гласовни команди можете да го „наредите“ за да го планирате вашето следно купување, да правите видеа или да уредувате фотографии.

Трендинг

На почеток
error: