Медиасет.мк

Медиасет

Еден хит на Здравко Чолиќ крие легендарна приказна за неостварената љубов

Зад текстот на оваа популарна песна стои приказна за една љубов.

Здравко Чолиќ ја снимил песната „Ден пеам, ноќе пеам“ во 1977 година.

Она што е интересно е дека оваа песна ја напишал големиот српски поет Бранко Радичевиќ, кој ја создал во ерата на романтизмот.

Текстот на оваа песна и го посветил на својата голема љубов, сликарката и поетеса Мина Караџиќ, ќерка на Вук Стефановиќ Караџиќ.

Радичевиќ ги чувал во тајност чувствата кон Мина, бидејќи бил голем пријател и соработник на нејзиниот татко, а својата љубов и копнеж ја преточил во стихови.

Желбата на Бранко да ја „издигне својата сакана меѓу ѕвездите“ ја претставува неговата идеализација на неа и љубовта.

Здравко Чолиќ ја оживеа оваа песна со својот глас.

Трендинг

На почеток
error: