Медиасет.мк

Медиасет

(Фото) Македонскиот алпинист кој падна во бессознание објави фотографии од смрзнатите раце

Македонскиот алпинист, Здравко Дејановиќ во тешки услови го искачил четвртиот највисок врв во светот, Лотсе, по што паднал во бессознание и бил симнат со спасувачка мисија.

Дејановиќ на социјалните мрежи ја раскажа својата авантура на врвот Лотсе, кој со 8.516 метри е четвртиот најивок во светот.

„На ден 19.05 околу 12h, го искачив врвот Lhotse 8516m без да користам помош од други лица (шерпаси) и дополнителен кислород. Врвот го искачив во тешки и неповолни временски услови, пропратено со врнежи, олујни наноси од снег, со јачина на ветар до 50km/h. Поради таквите временски услови јас и другите искачувачи добивме смрзнатини на долни и горните екстремитети. Во одреден момент на висина од 8400m, јас и алжирскиот искачувач Насир и неговиот личен шерпас (кои за цело време користеа дополнителен кислород), бевме принудени 2-2:30h, да останеме во место на таа висина поради силните наноси од снег. На оваа висина бев виден од повеќе качувачи, боливискиот качувач Хуго, шерпасот Лама, еден кинески качувач, и уште двајца кинески качувачи ( кои го прекинаа искачувањето на врвот поради смрзнатини). Од тој момент имало спасувачка акција за мое извлекување до пониските кампови. Спасувачката акција била координирана од шерпасите од 8K тимот, мојата ќерка Стефанија, Славица Атанасовска и Билјана Огнененоска. Сите искачувачи беа дел од 8kexpeditions тимот“, вели Дејановиќ.

Трендинг

На почеток
error: