Медиасет.мк

Медиасет

Хакери тврдат дека украле податоци од корисниците на Вибер

Хандала Хак, пропалестинска хакерска група, тврди дека го хакирала Вибер и бара компензација.

Хакерите на нивниот канал Телеграм објавија дека украле повеќе од 740 GB податоци, вклучувајќи го и изворниот код на Viber.

За да ги откупи украдените информации, хакерската група бара откуп од осум биткоини, што е околу 583.000 долари.

Viber одговори на тврдењата на хакерската група, а компанијата ги отфрла наводите за упад во системот и компромитирање на податоците, но истакнува дека е покрената истрага за да се провери дали безбедноста на корисниците е загрозена.

„По истрагата, не најдовме докази за поддршка на какви било тврдења за упад во нашите системи или за загрозување на податоците на корисниците. Безбедноста на податоците на корисниците е наш главен приоритет“, велат од компанијата.

Хандала Хак е група позната по своите напади врз израелски цели и сојузници на Израел. Тие се активни од лансирањето на нивниот канал Телеграм во декември 2023 година.

На корисниците на Viber им се препорачува да бидат претпазливи и да ја следат ситуацијата додека Viber не објави официјално соопштение и целосно не ги отфрли ризиците на кои би можеле да бидат изложени податоците на корисниците.

Трендинг

На почеток
error: