Медиасет.мк

Медиасет

Како да се облечете за интервју за работа? Еве неколку упатства за да оставите добар прв впечаток

Она што го носите на интервју за работа игра важна улога во првиот впечаток што ќе го оставите. Вашата облека за интервју за работа може да каже: „Јас сум професионалец“, или може да каже: „Не ми е грижа за оваа работа“, дури и ако навистина се грижите. Крајната цел е фокусот да биде на вашите одговори и став, а не на облеката што ја носите.

Потребни се само неколку секунди за некој да донесе пресуда за тоа кои сте вие ​​врз основа на тоа како изгледате. За време на интервју за работа целото внимание е насочено кон кандидатот, па затоа првиот прв впечаток е особено важен.

Доколку не сте навикнати да носите „корпоративна“ облека, изборот на вистинската облека за интервју за работа може да биде предизвик. Лицето или лицата кои ве интервјуираат за работа ќе земат предвид сè за вас кога ве оценуваат како потенцијален вработен. Дали изгледате дека би се вклопиле во тимот? Дали би бил добар претставник на компанијата? Овие прашања се уште поважни ако работите со клиенти или клиенти.

При изборот на вистинската облека за интервју, важно е да го усогласите вашиот изглед со видот на работата и формалноста на организацијата. На пример, ако интервјуирате за малопродажна позиција, соодветна е едноставна, паметна, секојдневна облека. Ако треба да работите во банка, вашата облека за интервју треба да биде поконзервативна и формална. Истражете ја компанијата и нивната култура пред да се одлучите за облеката за интервју, за да изгледате како да се вклопувате веднаш од моментот кога ќе влезете низ вратата.

Облека за интервју во корпоративна средина
Корпоративното интервју за работа, она што би го правеле во канцеларија, бара деловна формална или деловна секојдневна облека. Облеката за интервју за работа во овие стилови е доста слична, со мали, но важни разлики.

Облеката за она што би се нарекло бизнис формално интервју за работа е најконзервативна и формална. И мажите и жените треба да носат костум, со кошула со копчиња и кожени чевли. Должината на здолништето до колената се смета за „попрофесионална“ со тоа што се облекуваат во конзервативни области како што е законот. Мажите треба да носат вратоврска и обична кошула. Придржувајте се до неутралните во тегет, сива и кафена боја за вашиот костум, со додатоци сведени на минимум.

Деловен секојдневен стил
Таканаречената деловна секојдневна облека за интервју за работа е малку порелаксирана од деловната формална. За мажите, тоа е кошула, скроени панталони и кожени чевли, без потреба од јакна. Поло кошула и панталони со блејзер се исто така добар избор. Женските стилови вклучуваат панталони, здолништа или фустани со средна должина и кошули и блузи со долги ракави.

Иако овој кодекс на облекување е малку поопуштен, тој не е доволно опуштен за премногу тесна гардероба со светли бои. Сè уште треба да се држите до конзервативен пристап кога станува збор за гардероба, чевли, бои и додатоци.

Интервју во стартап компанија
Облеката за интервју за стартување може да биде посекојдневна отколку во типична корпоративна средина. Овие компании имаат тенденција да имаат помодерен и порелаксиран однос кон облекувањето, па затоа би било соодветно деловно, лежерно или паметно-лежерно облекување.

Облека за полежерно интервју
За посекојдневно интервју за работа за почеток, размислете за лежерна, но паметна секојдневна облека. Одлучете се за панталони или темни фармерки во комбинација со кошула или блуза со копчиња. Изберете обувки како што се мокасини, чизми до глужд или тренерки – чевли кои се удобни и покажуваат чувство за стил. Користете додатоци за да ја пренесете уникатноста на вашата личност и вкус. Повторно, пред да одлучите за облека, истражете ја компанијата за да бидете сигурни дека вашиот изглед одговара на културата на компанијата.

Трендинг

На почеток
error: