Медиасет.мк

Медиасет

Мал град во Јапонија крева ограда: Не сака туристите да ја сликаат планината

Јапонски град почна да подига огромна ограда на место каде туристите сакаат да се фотографираат со планината Фуџи, која локалното население ја смета за премногу груба. Малиот град Фуџикавагучико одлучил да подигне ограда висока 2,5 метри и долга 20 метри на местото каде туристите често ја фотографираат митската планина во центарот на Јапонија.

Фотографиите направени од тесен тротоар, зад многу фреквентен пат, се многу популарни на социјалните мрежи. Жителите и властите на тој град се незадоволни затоа што туристите често се груби и ги прекршуваат сообраќајните прописи, оставаат ѓубре зад себе, пушат надвор од местата каде што е дозволено, ги игнорираат црвените светла на семафорите и прават слични прекршоци.

Според еден жител, некои туристи викаат кога ќе побараат да го поместат непрописно паркираниот автомобил, а други фрлаат догорчиња на земја. Оградата, која треба да биде завршена во средината на мај, има за цел да ги поттикне да не доаѓаат повеќе. Веста за тоа ја пренесоа многу јапонски и странски медиуми.

Јапонија се обидува да се бори со ефектите од масовниот туризам. Неодамна, на пример, затвори некои улички во областа Гејша во Кјото. Повеќе од три милиони странци ја посетија Јапонија во март, што е апсолутен месечен рекорд за таа земја, која долго време беше затворена за туризам за време на пандемијата на Ковид-19.

Планината Фуџи, која го има највисокиот врв во Јапонија (3776 метри), може да се фотографира од многу места во Фуџикавагучико или на други места. Многу Јапонци ги критикуваат градските власти за таа одлука. „Не е дека не сакаме луѓето да не ја гледаат планината Фуџи. Проблемот е што толку многу луѓе не ги почитуваат основните правила“, рече градски функционер.

Жално е што мора да се подигне ограда, но можеби е потребно, велат жителите на регионот. Некои туристи рекоа дека ја разбираат одлуката на градот, но изразија и надеж дека ќе им биде дозволено да ја фотографираат планината од некое друго место.

Други мислат дека оградата само ќе ја влоши ситуацијата. „Сигурно, ќе можат на некој начин да се фотографираат. Ќе биде само поопасно“, смета Тринити Робинсон (29), турист од Австралија.

Трендинг

На почеток
error: