Медиасет.мк

Медиасет

Студија: Нарушувањата на нервниот систем сега се водечка причина за болести во светот

Нарушувањата на нервниот систем, како што се мозочните удари, мигрените и деменцијата, ги „преминаа“ срцевите заболувања и станаа водечка причина за лошо здравје во светот, според една голема нова студија објавена денес.

Повеќе од 3,4 милијарди луѓе, или 43 отсто од светската популација, ќе доживеат невролошка состојба во 2021 година, многу повеќе отколку што се мислеше, покажа истражувањето.

Студијата беше спроведена од стотици научници предводени од Американскиот институт за мерење и евалуација на здравјето (IHME), кој стана глобална референца за здравствена статистика.

Водачот на студијата Џејми Штајнмец од ИХМЕ рече дека резултатите покажуваат дека нарушувањата на нервниот систем сега се „главна причина во светот за вкупното оптоварување на болестите“.

Бројот на случаи на тие нарушувања е зголемен за 59 отсто во изминатите три децении, рече таа, а зголемувањето во голема мера е поттикнато од фактот што светската популација старее, а бројот на луѓе рапидно се зголемува.

Научниците проучувале како 37 различни невролошки состојби влијаеле на лошото здравје, инвалидитет и прераната смрт во 204 земји и територии од 1990 до 2021 година.

Тие податоци беа искористени за да се процени колку години здрав живот се изгубени поради секоја од тие состојби, наречени животни години приспособени за попреченост (DALYs).

Повеќе од 443 милиони години здрав живот ќе бидат изгубени поради нарушувања на нервниот систем ширум светот во 2021 година, што е зголемување за 18 отсто во споредба со 1990 година, покажа студијата.

Меѓутоа, ако резултатите се приспособат за возраста и растечката големина на светската популација, DALY и смртните случаи од тие состојби всушност се намалија за околу една третина, велат истражувачите.

Убедливо најлоша е ситуацијата со мозочните удари, кои се одговорни за изгубени 160 милиони години здрав живот.

Тие се проследени со форма на оштетување на мозокот наречено неонатална енцефалопатија, мигрена, деменција вклучувајќи Алцхајмерова болест, оштетување на нервите од дијабетес, менингитис и епилепсија.

Когнитивното оштетување предизвикано од Ковид е рангирано на 20-то место.

Повеќе од 11 милиони луѓе починале од 37 невролошки состојби во 2021 година, според студијата објавена во The Lancet Neurology.

Кардиоваскуларните болести останаа водечка причина за смрт, одземајќи животи на 19,8 милиони луѓе ширум светот во 2022 година, објави IHME минатата година.

Најчести меѓу невролошките нарушувања, според истражувањата, се тензичните главоболки и мигрената.

Трендинг

На почеток
error: