Медиасет.мк

Медиасет

Затемнување на Сонцето: Милиони во Северна Америка уживаа во природниот феномен

Природниот феномен не е толку редок, но некои луѓе го доживуваат еднаш во животот.

Милиони луѓе низ Мексико, САД и Канада погледнаа кон небото во понеделникот за да бидат сведоци на целосно затемнување на Сонцето кое накратко донесе темнина во делови од континентот.

Први го видоа жителите и туристите во мексиканското одморалиште Мазатлан, каде што затемнувањето започна околу 17 часот по средноевропско време.

Затемнувањето потоа се преселило во САД, а првите луѓе кои го гледале овој природен феномен биле во Тексас. Заврши во Канада.

Месечината целосно го покри сонцето, а небото се затемни како да е ноќ, четири минути и девет секунди.

Следното целосно затемнување на Сонцето ќе биде во август 2026 година, а најмногу ќе биде видливо во Атлантскиот Океан.

Трендинг

На почеток
error: