Медиасет.мк

Медиасет

Американското вселенско летало и рускиот сателит многу блиску. НАСА: Нема да се судрат

Американското Министерство за одбрана го следи блиското поминување на вселенското летало на НАСА TIMED од рускиот сателит Козмос 2221, објави НАСА.

Иако се очекува леталото да помине, судирот може да резултира со големи остатоци, соопшти американската вселенска агенција, додавајќи дека продолжува да ја следи ситуацијата во соработка со Министерството за одбрана.

Во соопштението за медиумите не се наведува колку леталото ќе се приближи еден до рускиот сателит, но се проценува дека леталото, кое не може да маневрира, требало да биде најблиску еден до друг во 7:30 часот на 28 февруари на надморска височина од околу 600 километри.

Мисијата TIMED го проучува влијанието на Сонцето и луѓето врз мезосферата на Земјата, долната термосфера и јоносферата.

Трендинг

На почеток
error: