Медиасет.мк

Медиасет

АстраЗенека ја повлекува вакцината по неколку месеци откако призна дека предизвикува несаканите ефекти

Британско-шведската фармацевтска компанија АстраЗенека објави дека ја повлекува вакцината против Ковид-19 неколку месеци откако пред судот во Лондон призна дека вакцината може да предизвика ретки и опасни несакани ефекти.

Вакцината повеќе не може да се користи во Европската унија, откако компанијата доброволно го повлече одобрението за ставање во промет. Барањето за повлекување на вакцината беше поднесено на 5 март и стапи на сила во вторник.

Слични апликации ќе бидат направени во наредните месеци во Велика Британија и други земји кои ја одобриле вакцината, позната како Вакзеврија. „АстраЗенека“ соопшти дека вакцината е отстранета од пазарот од комерцијални причини и дека повеќе не се произведува или испорачува, бидејќи е заменета со ажурирани вакцини кои се ефикасни против новите соеви на Ковид-19, пренесува британски Телеграф.

Ваксеврија е под интензивна контрола во последниве месеци поради многу редок несакан ефект, кој предизвикува згрутчување на крвта и низок број на тромбоцити во крвта. АстраЗенека призна во судските документи поднесени во Високиот суд во Лондон во февруари дека вакцината „може, во многу ретки случаи, да предизвика ТТС“.

ТТС, тромбоза со синдром на тромбоцитопенија, е поврзана со најмалку 81 смртен, како и со стотици сериозни несакани ефекти. AstraZeneca е тужена од повеќе од 50 наводни жртви и ужалени роднини во случајот, кој сега е пред Високиот суд.

Компанијата тврди дека одлуката за повлекување на вакцината не е поврзана со тужба или признание дека може да предизвика ТТС, туку дека времето е чисто случајно.

„Развивме вакцини за нови соеви на Ковид-19 и имаме вишок. Ова доведе до пад на побарувачката за Ваксеверија, која повеќе не се произведува ниту се испорачува. „Затоа AstraZeneca одлучи да иницира повлекување на овластувањата за ставање во промет на Ваксеверија во Европа“, соопшти фармацевтската компанија.

Во соопштението се наведува и дека компанијата е „горда“ на својот придонес за ставање крај на глобалната пандемија на Ковид 19 и тврди дека во првата година, имунизацијата со оваа вакцина спасила над 6,5 милиони животи преку три милијарди испорачани дози ширум светот.

Трендинг

На почеток
error: