Медиасет.мк

Медиасет

ЕУ го казни Apple со 1,8 милијарди евра

Европската Комисија го казни Apple со 1,8 милијарди евра поради злоупотреба на доминантната позиција на пазарот за дистрибуција на апликации за стриминг музика, пишува CNBC.

Комисијата тврди дека Apple применил ограничувања за развивачите на апликации што ги спречиле да ги информираат корисниците за алтернативни и поевтини услуги за претплата на музика достапни надвор од апликацијата.

Apple, исто така, им забрани на развивачите на апликации за стриминг музика да даваат какви било упатства за тоа како корисниците можат да се претплатат на овие поевтини понуди, тврди Комисијата.

Ова е прва антимонополска казна на Apple од Брисел и една од најголемите што ЕУ и ги изрече на технолошка компанија. Акциите на Apple паднаа за 2,5% по казната.

Европската комисија започна истрага против Apple по жалбата на Spotify во 2019 година. Истрагата беше за да се фокусира на договорните ограничувања што Apple ги наметна на развивачите на апликации кои ги спречуваат да ги информираат корисниците на iPhone и iPad за алтернативни услуги за претплата на музика со пониски цени надвор од Продавница за Апликации.

Во жестоката реакција на паричната казна, Apple соопшти дека Spotify најмногу ќе добие од оваа одлука на ЕУ.

„Главен предлагач на оваа одлука и најголем победник е Spotify, компанија со седиште во Стокхолм, Шведска. Spotify ја има најголемата апликација за стриминг музика во светот и се состана со Европската комисија повеќе од 65 пати во текот на оваа истрага“, се вели во соопштението на Apple.

„Денес, Spotify има 56 отсто удел во европскиот пазар за стриминг музика, двојно повеќе од неговиот најблизок конкурент и не му плаќа на Apple ништо за услугите што им помогнаа да станат еден од најпрепознатливите брендови во светот“, велат тие.

„Правилата на Apple им забранија на Spotify и другите услуги за стриминг музика да споделуваат различни поволности со нашите корисници директно во нашата апликација, не дозволувајќи ни да комуницираме со нив за тоа како да ги надградиме и цената на претплатите, промоциите, попустите или многу други поволности. рекоа од Spotify.

Трендинг

На почеток
error: