Connect with us

Uncategorised

Финишира реконструкцијата на улица „Јане Сандански“

Денеска започна поставувањето на вториот асфлатен слој на коловозот на улицата „Јане Сандански“, со што целосно се комплетира реконструкцијата на една од најважните сообраќајници во Охрид, на потегот од крстосницата со булевар „Туристичка“ до крстосницата со улиците „Сирма Војвода“ и „Даме Груев“.

Во рамки на проектот, изврешена е комплетна промена на водоводната мрежа од азбесно-цементни цевки, која беше стара повеќе од 50 години. Со ова, конечно се надминаа долгогодишните проблеми на граѓаните кои живеат на овој потег од градот. Беше изведен нов цевковод во должина од 700 метри и две секундарни линии од двете страни на улицата со вкупна должина од 1200 метри. Поставена е и нова фекална канализација во должина од 400 метри со димензии Ф300.

Со средства од буџетот на Општина Охрид, беше извршено преприклучување на сите домаќинства на новите мрежи на водоводна и фекална канализација.

Освен уредување на коловозната површина, беа уредени тротоари и велосипедски патеки од двете страни на улицата. Изведени се локации за паркирање, две автобуски постојки и две локации за такси превозници. Поставено е ново улично осветлување, уредени се зелени површини и засаден е нов дрворед.

Целокупната инвестиција на Општина Охрид за улицата „Јане Сандански“ достигна околу 33 милиони денари.

Uncategorised

Свикана седница на Советот на Охрид

Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општина Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007, 01/08, 10/10, 05/11, 09/14, 14/14, 10/19 и 15/20), претседателот на Советот донесува:

Р Е Ш Е Н И Е
ЗА СВИКУВАЊЕ НА ШЕЕСЕТ И ЧЕТВРТАТА СЕДНИЦА
НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД

ЈА СВИКУВАМ шеесет и четвртата седница на Советот на општина Охрид на ден 29.09.2021 година (среда) со почеток во 11:00 часот.

Седницата ќе се одржи во големата сала во зградата на Општина Охрид.

За седницата го предлагам следниот:

Д Н Е В Е Н Р Е Д

Предлог- Одлука за усвојување на Годишниот извештај за работата и материјално –финансиското работење на ОЕМУЦ „Св.Наум Охридски“ – Охрид за учебната 2020/2021 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишниот извештај за работата и материјално –финансиското работење на ОСУ „Св. Климент Охридски“ – Охрид за учебната 2020/2021 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишниот извештај за работата и материјално –финансиското работење на Државното средно училиште РЦСОО„Ванчо Питошески“ – Охрид за учебната 2020/2021 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишниот извештај за работата и материјално –финансиското работење на СОСУ„Св. Кирил и Методиј“ – Охрид за учебната 2020/2021 година
Предлог- Одлука за усвојување на Годишната програма за работа на ОЕМУЦ „Св.Наум Охридски“ – Охрид за учебната 2021/2022 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишната програма за работа на ОСУ„Св. Климент Охридски“ – Охрид за учебната 2021/2022 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишната програма за работа на СОСУ„Св. Кирил и Методиј“ – Охрид за учебната 2021/2022 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишниот извештај за работа на јавната општинска установа за деца детска градинка „Јасна Ристеска“ – Охрид за учебната 2020/2021 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишната програма за работа на ЈОУДГ„Јасна Ристеска“ – Охрид за учебната 2021/2022 година.
Предлог- Одлука за усвојување на Годишната програма за работа на ОЈУ„Кузман Шапкарев“ – Охрид за 2021/2022 година.

СОВЕТ НА ОПШТИНА ОХРИД
Претседател
Живка Ангелоска

Continue Reading

Uncategorised

Принцот Хари и Меган Маркл го оставиле Арчи во Канада поради страв

Меган Маркл и принцот Хари се вратија во Велика Британија на проштална турнеја, а многумина им замерија што синот Арчи го оставиле во Канада, сметајќи дека тоа го сториле од инает кон кралското семејство, за да ги оддалечат кралицата и другите членови од малиот наследник. Но во меѓувреме беше откриена вистинската причина.

„Одлуката Арчи да остане во Канада не е од некоја зла намера, како што имаше обид да се презентира, туку поради загриженоста за глобалната здравствена состојба предизвикана од коронавирусот“, откри новинарот Брајони Гордон, еден од присутните на последниот прием на Меган Маркл во Бакингамската палата.

„Ја слушнав Меган кога разговараше со некоја познајничка на приемот и објаснуваше дека нема никаков лош наум во сето ова, ниту сакала да го оддалечи 10-месечното бебе од семејството на Хари. Таа истакна дека е чиста логика дека во таква ситуација не се води толку мало бебе на толку долг пат само за неколку дена, додека тие ќе вршат протоколарни должности во текот на целиот ден“, додаде тој.

Меган изјави дека целата ситуација е прилично сериозна и одвај чека да се врати дома и да биде со својот син.

Continue Reading

Uncategorised

Мирчески се корегира: Изјавата ја дадов во момент на нервоза

Марјан Мирчески, по неговата изјава за (екс)сопруга, испрати допис во која се корегира во неговите ставови. Тој пишува дека претходно, изјавата ја дал во нервоза, последица на ситуацијата во која се наоѓа тој, децата и Елена.

Дописот ви го пренесуваме во целост:

“Во вчерашната моја изјава дадена за Вашите медиуми имам направено ненамерна гршка, во која кажав дека мојата сопруга заради здравствен проблем потенцијално може да биде опасна за себе или за околината.

Ве молам преку Вашите медиуми да ја информирате јавноста дека оваа изјава ја дадов во момент на зголемена нервоза и со доза на непромисленост, што е последица на целата оваа ситуација во која јас , мојата сопруга и нашите три деца се наоѓаме без никој да посакува да ни се случува ова.

Го разбирам интересот на јавноста кога е во прашање животот на мојата сопруга, било да е нејзиниот професионален живот, или да е приватниот живот и со медиумите сум бил секогаш отворен и транспарентен. Исто таква до сега беше и мојата сопруга која секогаш излегуваше во пресрет на медиумите иако во овие свои настапи изнесуваше и невистини, но и интимни детали, за нашиот живот, некои вистинити, некои и не, што го сметам за неприкладно.

Но, нашите животи и животот на нашите деца деновиве е тргнат во правец на кој може да се гледа како на едно големо искушение за кое барем во делот на комуникацијата со медиумите сме целосно неподготвени.

Од тие причини ја повлекувам мојата вчерашна изјава дадена за Вашите медиуми и Ве молам да имате разбирање за мене и семејството и да не барате повеќе од нас ставови и изјави за лични прашања од приватен живот”, стои во дописот од Мирчески.

Continue Reading
Advertisement

Инста

Facebook

Facebook

Трендинг

Copyright © Mediaset.mk / 2020

error: