Медиасет.мк

Медиасет

Големо поскапување на билетите за Ајфеловата кула

Туристите во моментов треба да издвојат 29,40 евра за возење со лифт до врвот на Ајфеловата кула, но според одлуката на градските власти цената на 17 јуни ќе порасне на 35,30 евра.

Градскиот совет на Париз, исто така, ја поддржа докапитализацијата на операторот на Ајфеловата кула.

За време на пандемијата, Ајфеловата кула забележа загуба на приход од околу 120 милиони евра во 2020 и 2021 година, пресметаа тие. Минатата година, бројот на посетители се врати на речиси шест милиони, откако падна на само 1,5 милиони во 2020 година.

Откако е изградена за Светската изложба во 1889 година, ремек-делото на архитектот Густав Ајфел е пресликано 19 пати. Во тоа време, Ајфел препорачал кулата да се пребојува на секои седум години за да се избегне неизбежната ‘рѓа. Сепак, железната конструкција висока 300 метри не е целосно обоена од 2010 година.

Трендинг

На почеток
error: