Медиасет.мк

Медиасет

Хакирани Обединетите Нации

Хакери успеаа да упаднат во ИТ системите на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Копенхаген, при што украдоа широк спектар на чувствителни податоци.

Одговорноста ја презеде групата Ransomware 8Base, која на својата веб-страница објави дека успеале да добијат договори за вработување и лични податоци на вработените, фактури и многу повеќе.

ОН допрва треба да кажат кој мисли дека е одговорен, но тие издадоа соопштение во кое велат дека нападот се случил на 27 март – истиот датум на кој 8Base соопшти дека украл.

Голем дел од украдените податоци содржат информации поврзани со вработените во ОН, но организацијата сè уште проценува колку вработени биле погодени. Тие, сепак, рекоа дека работат со жртвите за да спречат злоупотреба на нивните податоци.

Додека хакерската група тврди дека има „одредено ниво на морал“ во нивната практика бидејќи ги изложуваат организациите со несоодветни мерки за безбедност на податоците, тие не се срамат да ги уценуваат оние што ги крадат, тврдејќи дека ако не им бидат платени, тие ќе ги објават податоците на темната мрежа.

Трендинг

На почеток
error: