Медиасет.мк

Медиасет

Крај по 62 години: Полетаа последните авиони

Дојче пост ги суспендираше летовите за испорака на домашни писма по повеќе од 62 години.

Последниот авион со пошта тргна рано утринава од Берлин за Штутгарт.

Непосредно пред тоа полетаа авиони од Хановер, Минхен и Штутгарт. Вкупно превезле 1,5 милиони писма со тежина од 53 тони.

Авионите повеќе нема да се користат за доставување писма бидејќи поштата сака да ги намали трошоците и јаглеродот.

Авионите со букви првпат полетаа во 1961 година.

Германската пошта со децении се потпираше на летовите бидејќи со закон беше обврзана да испорача најмалку 80 отсто од поштата следниот работен ден, но владејачката коалиција предводена од канцеларот Олаф Шолц го промени Законот за пошти и ги продолжи роковите за испорака.

Авионите со букви првпат полетаа во септември 1961 година, а врвот беше во 1996 година, кога во 45 ноќни летови во просек беа транспортирани 430 тони писма.

Трендинг

На почеток
error: