Медиасет.мк

#ОХРИД

Охридските матуранти ги добија дипломите


Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески синоќа во дворот на гимназијата „Св. Климент Охридски“ присуствуваше на доделување на дипломите на матурантите од оваа образовна институција од генерацијата 2020 -21 година. Во своето обраќање градоначалникот укажа на значењето на образованието и образовниот процес.

– Емоциите се големи затоа што вечерашново случување ме врати 25 години порано кога и јас бев на ваше место и ја чекав сопствената диплома. Можеби сега не, но подоцна сигурно ќе осознаете дека оваа диплома што вечерва ви се врачува е главниот билет кој ќе одреди на кое место од „животниот воз“ ќе успеете да седнете. Најдобрите години, безгрижното детство и младешките „лудории“ остануваат зад вас. Плодовите на знаењето и животните совети кои ги стекнавте во досегашното школување искористете ги мудро и одберете ја вистинската насока од раскрсницата на која сега се наоѓате. Обидете се да бидете сигурни дека не ја пропуштивте шансата да го направите вашиот живот убав . Изберете и правете го она што вас ве прави среќни. Не е битно дали утре ќе бидете адвокат или земјоделец, доктор или занаетчија битно е да работите со љубов затоа што само тогаш ќе имате успех. Поставете си цели и трудете се да ги исполните. Ако не можете да трчате,одете ако не ползете, но стигнете до целта. Само така ќе бидете среќни и задоволни. Сите посакуваме да имате светли настани и шарени моменти без горчливи загуби, несреќи и погрешни, сурови дела. Животот не е само црн или бел, во него има убави и лоши мигови но се ќе пребродувате полесно доколку сте „потковани“ со знаење и доколку не сте тргнале кон лоши животни навики кои ќе ве спуштат на дното. Затоа продолжете го вашето образование, работете вредно и чесно. Станете добри и искрени луѓе без пороци и лоши мисли. Така Светот ќе биде Ваш, а вие на вистински начин ќе се оддолжите на вашите родители и наставници кои многу вложувале во Вас. Секогаш имајте на ум дека по неколку години мора да се свртите зад себе и да размислите што сте направиле со себе и со својот живот ,затоа одлучувајте внимателно и мудро што сакате да бидете и која треба да биде вашата професија. Овој град и општество остануваат на Вас. Останете во добро здравје, со широка насмевка на лицето и позитивна мисла – истакна градоначалникот Георгиески.

Трендинг

На почеток
error: