Медиасет.мк

Медиасет

Опасен тренд се шири на TikTok

Психолозите предупредуваат на нов тренд на генерацијата Z, кој се шири преку социјалната мрежа TikTok, а вклучува таканаречена грижа за себе.

Трендот наречен „гниење на креветот“ вклучува долго останување во кревет, не за спиење, туку за пасивни активности како јадење грицки, гледање телевизија, играње игри и слични активности.

Пожелно е да се грижите за себе и да се одморите по напорниот ден за да управувате со стресот и да ја зголемите енергијата. Меѓутоа, од друга страна, премногу сон и недостаток на физичка активност може да доведат до здравствени проблеми.

Сепак, ова не ја загрижува генерацијата Z, која го „прегрна“ овој сè попопуларен тренд, кој има милиони прегледи на TikTok. Затоа експертите решија да ги покажат предностите и недостатоците на овој тренд.

Психологот од Универзитетот Колумбија, Кортни Де Анџелис, изјави дека „гниењето на креветот“ во мали дози може да го смири телото и може да помогне во олеснување на стресот и исцрпеноста, особено за луѓето кои работат долги часови на ментално или физички тешки работни места.

Клиничарот за семејна медицина од Државниот универзитет во Охајо, Никол Холингшед, истакна дека лежењето во кревет е препознаено како начин за опуштање и може да им помогне на луѓето да се чувствуваат подобро без да се чувствуваат виновни.

Сепак, според доцентот на Универзитетот Колумбија, Раџан Султан, важно е времетраењето на таквите активности. Имено, овој тренд може да стане загрижувачки доколку трае подолго од ден-два.

Исто така, психолозите истакнаа дека освен времето, важно е и она што го правите додека лежите. Овој тренд може да биде особено штетен доколку слободното време го поминувате користејќи мобилен телефон или гледајќи телевизија.

Трендинг

На почеток
error: