Медиасет.мк

Медиасет

Откриена подземна вода на Месечината

Според научниците, месечината на Сатурн Мимас крие вода под својата површина.

Се проценува дека под неговата ледена кора има цел океан од подземни води.

Астрономите дошле до нови податоци со помош на вселенското летало Касини на НАСА. Ова вселенско летало го потврди присуството на течна вода под слој мраз со дебелина од 20 до 30 километри, што го прави Мимас најмалата од петте месечини во нашиот Сончев систем со докази за подземна вода, покрај Енцеладус и Титан на Сатурн и Европа и Ганимед на Јупитер. Присуството на внатрешен океан укажува на моќен извор на топлина во Мимас што го претвори мразот во течна агрегатна состојба. Се проценува дека океанот се формирал неодамна, односно пред 5 до 15 милиони години.

Со оглед на тоа дека првите живи организми на земјата потекнуваат од исконските мориња, ова откритие ги наведе научниците да се посомневаат дека е можно создавање на живот на месечината Мимас.

За оние кои не знаат, Мимас е седмата по големина месечина на Сатурн, со дијаметар од околу 400 km. Како што нашата Месечина секогаш покажува на ист начин кон Земјата, така и Мимас секогаш го покажува истиот пат кон Сатурн, што покажува дека е плимно заклучен.

Она што е карактеристично за оваа месечина е кратерот Хершел, поради што наликува на Ѕвездата на смртта од филмот „Војна на ѕвездите“.

Трендинг

На почеток
error: