Медиасет.мк

Медиасет

Оваа погрешна навика предизвикува дехидрација, а тоа го правиме сите

Со оглед на популарноста на шишињата со вода, би помислиле дека сите би биле многу добро хидрирани. Но, тоа не е така. Според истражувањето на Civic Science, 47% од луѓето на глобално ниво не пијат доволно вода.

Диететичарката Кети Лабела вели дека потребите за внес на течности зависат од неколку различни фактори, вклучувајќи ја возраста, тежината и нивото на активност.

“Колку е помлад човек, толку повеќе вода му треба. Генерално, целта кон која треба да се стремите е осум до девет чаши течност дневно. Ако сте активни и на отворено, можеби ќе ви требаат дополнителни две чаши или повеќе, и На спортистите им требаат два до три пати повеќе течност од просечниот човек“, објасни ЛаБела.

Иако водата е најдобра за хидратација на телото, и другите течности се важни. Хидратацијата е особено важна бидејќи телото, во спротивно, не може да функционира правилно. Дехидрацијата негативно влијае и на функцијата на мозокот и на расположението.

“Жедта е првиот знак дека на телото му е потребна вода. Може да се забележи и потемна боја на урината. Други симптоми се суви усни, вртоглавица или замор”, истакнува диететичарот.

Дехидрацијата има екстремни симптоми, како што се забрзан пулс, низок крвен притисок, сува кожа, слабост и екстремна жед. Најголемата грешка што ја прават повеќето луѓе

Експертите се согласуваат дека повеќето прават голема грешка што предизвикува дехидрација.

„Да чекате да почувствувате жед не е добра практика бидејќи тогаш телото веќе доживува блага дехидрација. Важно е да пиете течности во текот на денот“, истакнува ЛаБела.

Тој забележува дека телото не може да функционира оптимално дури и ако е само малку дехидрирано.

„Водата е важна за регулирање на телесната температура, пренос на хранливи материи, отстранување на отпадните производи и многу повеќе. На секоја клетка во телото и е потребна вода за секојдневно функционирање.

Трендинг

На почеток
error: