Медиасет.мк

Медиасет

Победникот на Евровизија се декларира како родово неутрална личност: Што навистина значи да се биде небинарен и од каде доаѓа терминот?

Победник на Евровизија која годинава се одржа во Малме е претставникот на Швајцарија. Немо во тензичното финале триумфираше со песната „The Code“ и ја престигна Бејби Лазања од Хрватска која цело време беше прва во обложувалниците.

Претставникот на Швајцарија се декларира како родово неутрална личност и член на ЛГБТК+ заедницата.

„Ова е за сите луѓе кои се чувствуваат поинаку и кои се надевам, како мене, ќе го прекршат кодот и ќе бидат слободни да бидат свои, да создаваат уметност и да се борат за мир, толеранција и еднаквост“, рече Немо.

Правилната употреба на родово-неутралните заменки би била – „They, Them“.

И што всушност значи да се биде родово неутрален или небинарен?

Небинарното, исто така наречено genderqueer, е сеопфатна категорија за родови идентитети кои не се исклучиво машки или женски -​идентитети кои спаѓаат надвор од бинарноста и циснормативноста.

Genderqueer луѓето можат да покажат комбинација на мажественост и женственост во нивниот родово изразување, или ниту едно.

Небинарните луѓе може да се идентификуваат дека имаат преклопени или недефинирани линии помеѓу родовите идентитети; кои имаат два или повеќе рода (двород, трирод или пан-род); кои немаат род (пол, без род, без род, без род, неутроис); кои се движат меѓу половите или имаат променлив родов идентитет; или кои се од трет род или друг род, категорија која ги вклучува оние кои не го именуваат својот пол.

Родовиот идентитет е одделен од сексуалната или романтичната ориентација, а родовите луѓе имаат повеќекратни сексуални ориентации, како и трансродовите и цисродовите лица.

Од каде доаѓа овој термин?

Терминот genderqueer потекнува од квир публикациите во текот на осумдесеттите години на минатиот век и е претходник на терминот небинарен. Неговата популарност растеше во текот на 1990-тите во круговите на активистите за човекови права, особено Рики Вилчинс.

Вилчинс го употреби терминот во првото издание на списанието In Your Face за да ги опише сите родово неусогласени луѓе и самопрогласените полови неусогласени во 1997 година во неговата автобиографија.

Вилчинс исто така беше еден од најважните соработници на збирката Genderqueer: Voices Beyond the Sexual Binary, која беше објавена во 2002 година.

Интернетот овозможи натамошна популаризација на терминот genderqueer надвор од круговите на квир публикациите и во втората деценија на 21-от век влезе во мејнстримот преку познати личности кои јавно се ставија под покривот на родовиот идентитет.

Родово неутрални луѓе денес се, на пример, Сем Смит и Деми Ловато.

Трендинг

На почеток
error: