Медиасет.мк

Медиасет

САД воведува построги ограничувања за кинеските стоки

Белата куќа објави дека САД воведуваат построги ограничувања за кинеските стоки вредни 18 милијарди долари, вклучително и царина од 100% за кинеските електрични возила.

Досега за електричните автомобили од кинеско производство се плаќаше царина од 25 отсто, со дополнителни 2,5 отсто како за сите увезени автомобили.

Од денеска, пак, тарифата ќе биде четири пати повисока – на кинеските електрични автомобили ќе биде 100%, што очигледно ќе ги направи неконкурентни на пазарот.

Ова е само дел од поширокиот пакет кој ги вклучува и следните даноци: царината за литиумските батерии ќе се зголеми од 7,5% на 25%, ќе биде иста количина за одредени минерали и ќе биде двојно повисока (од 25% до 50%) на соларни батерии и полупроводници.

Царините за челик и алуминиум до неодамна изнесуваа максимални 7,5%, но во иднина ќе бидат 25%.

Соединетите Американски Држави увезле стоки од Кина во вредност од 427 милијарди долари во 2023 година и извезле 148 милијарди долари во светската економија број 2, според американското биро за попис.

Овие царини се очекува дополнително да го продлабочат повеќедеценискиот трговски јаз што стана сè почувствително прашање во Вашингтон.

Трендинг

На почеток
error: