Медиасет.мк

Медиасет

Тесла отпушта 10% од работниците

ТЕСЛА ќе отпушти 10 отсто од својата глобална работна сила, рече Илон Маск, извршен директор на компанијата, во интерен меморандум испратен до вработените во неделата, а го видел Ројтерс.

Оваа зима, вториот по големина производител на автомобили во светот, имаше 140.473 вработени на глобално ниво, од кои над 20.000 луѓе беа во фабриката во Фримонт во Калифорнија. Тоа би значело дека над 14 илјади вработени во Тесла во бројни земји низ светот ќе останат без работа.

Иако во меморандумот не се наведува точно колку работни места ќе бидат погодени од кратењето или каде, изворот на Ројтерс рече дека некои веќе биле известени за отпуштањата. Две лица запознаени со ова прашање изјавија за Business Insider дека некои вработени веќе ги изгубиле официјалните е-пошта.

„Додека ја подготвуваме компанијата за нашата следна фаза на раст, исклучително е важно да го разгледаме секој аспект за да ги намалиме трошоците и да ја зголемиме продуктивноста“, рече Маск во меморандумот, пренесува Ројтерс.

Тој посочува дека поради ова е направен темелен преглед на организацијата во компанијата и, како што се наведува, е донесена тешка одлука за намалување на бројот на вработени за повеќе од 10 проценти на глобално ниво.

Иако Маск постојано повторуваше дека нема ништо повеќе што мрази од отпуштања, тој често споделуваше отпуштања во минатото за да ги намали трошоците. Последен пат тоа го направил кратко откако го купил Твитер (сега Х) во 2022 година, кога отпуштил повеќе од половина од работната сила.

Веднаш откако Ројтерс ја објави веста за отпуштањата, акциите на Tesla пораснаа за повеќе од еден процент.

Ова не е прва вест и отпуштања во Тесла, пишуваше за тоа Блумберг уште во февруари кога беа отпуштени четири отсто од вработените кои работеа во автопилот сервисот во Њујорк. Ова се случи непосредно пред вработените да започнат синдикална кампања.

Покрај тоа, Тесла го забави вработувањето на нови луѓе минатата година. Business Insider минатиот мај напиша дека Маск дури и лично почнал да ги одобрува сите нови вработувања во Tесла.

Трендинг

На почеток
error: