Медиасет.мк

Медиасет

Велика Британија излезе од рецесија

Британската економија порасна за 0,6 отсто во првиот квартал од оваа година, објави во петокот Канцеларијата за национална статистика (ОНС).

Тоа беше посилен раст од очекуваното. ОНС соопшти дека закрепнувањето било предводено од услужниот и индустрискиот сектор.

Услугите се зголемија за 0,7 отсто во првиот квартал со широк раст во целиот сектор. Преработувачката индустрија порасна за 0,8 отсто, додека градежниот сектор падна за 0,9 отсто, пишува Гардијан.

Зголемување има и на обемот на нето-трговската размена, потрошувачката на домаќинствата и државната потрошувачка. Овој раст на БДП значи дека економијата на Обединетото Кралство повеќе не е во техничка рецесија, откако активноста падна во третиот и четвртиот квартал од минатата година.

Британската економија порасна побрзо од многу нејзини главни конкуренти на почетокот на годината бидејќи закрепна од рецесијата. Растот од 0,6 отсто забележан во периодот од јануари до март е побрз од САД, каде БДП порасна за 0,4 отсто, Германија и Франција со раст од 0,2 отсто и Италија со раст од 0,3 отсто.

Лондонската берза одговори со пораст на индексот во петокот, откако ОНС ги објави податоците за првиот квартал, кои ги изненадија економистите и ја намалија потребата за намалување на каматните стапки во јуни. FTSE 100 доби 0,5 отсто во почетокот на тргувањето во петокот, додека индексот FTSE 250 додаде 0,3 отсто.

Фунтата порасна за 0,1 отсто во однос на доларот на 1,2535 долари, откако податоците на ONS покажаа дека британската економија пораснала побрзо од економиите на САД и еврозоната во првите три месеци од тековната година.

Трендинг

На почеток
error: