Медиасет.мк

Медиасет

(Видео) Објавени новости за Apple iOS 18, еве што ќе се подобрува

Следното ажурирање на софтверот за iPhone доаѓа оваа есен, со низа подобрувања, нови функции и интеграција на вештачка интелигенција.

Една од најголемите промени што доаѓа во iOS 18 е поддршката за Rich Communication Service (RCS). Побезбедниот протокол за пораки нуди голем број подобрувања во однос на СМС, вклучувајќи шифрирање од крај до крај, подобро споделување медиумски датотеки и поддршка за вистински групни разговори.

Apple претходно навести дека ќе ја прифати поддршката за RCS во текот на 2024 година со цел да се усогласат со правилата на Европската унија, па затоа не е изненадување што функцијата се споменува во вестите за iOS 18.
Новина за Messages ќе биде можноста за „tapback“ одговори со помош на емотикони и налепници, форматирање на текст и ефекти, како и можност за испраќање пораки преку сателитска комуникација.

Корисниците на iPhone ќе имаат поголема контрола врз нивните почетни екрани во верзијата iOS 18. Корисниците ќе можат послободно да ги преместуваат иконите на апликациите, како и да ја менуваат бојата на апликациите. Кога станува збор за дизајнот и интерфејсот, ова ќе биде една од најголемите промени кои доаѓаат на почетниот екран на iPhone во последниве години и ќе им понуди на корисниците слични функции што корисниците на Android ги имаат со години.

Контролниот центар ќе се ажурира за да користи повеќе опции за прилагодување и ќе им овозможи на корисниците да програмираат брзи контроли и за вградените опции и за надворешните апликации.

Апликацијата Photos добива голем редизајн во iOS 18, со акцент на интелигентно организирање групи фотографии. Новиот дизајн го отфрла стариот слоевит приказ и ќе користи дизајн на една страница, каде што секоја фотографија може да се гледа поединечно или како колекции. Корисниците исто така ќе можат да филтрираат елементи како што се слики од екранот, сметки и друго.

Во iOS 18 доаѓаат неколку опции за подобрување на приватноста, а тоа најмногу е поврзано со заклучување и криење на апликациите. Корисниците можат да ја заклучат апликацијата за да ги задржат чувствителните информации зад заштитата со Face-ID или Touch-ID. Ова ќе спречи чувствителни информации да ги видат дури и оние на кои безгрижно им го давате вашиот iPhone. Сокривањето апликација, од друга страна, ја крие програмата во посебна скриена папка што другите не можат да ја видат.

Апликацијата Калкулатор добива голем редизајн, со подобрена конверзија на пари, странична лента што прикажува неодамнешна активност и интеграција со апликацијата Белешки.

Поп-калкулаторот, исто така, за прв пат станува дел од ажурирањето на iPadOS 18. Во рамките на апликацијата iPadOS Calculator и Math Notes, која им овозможува на корисниците да пишуваат математички равенки со помош на уредот Apple Pencil, а апликацијата сама ќе ги решава.

iPadOS 18 воведува нова Tab Bar, која е слична на Dynamic Island на уредите со iPhone. Оваа лента овозможува лесен пристап до контролите, дури и кога сте во апликација. Апликацијата Notes за iPadOS има нова функција Smart Script, која го подобрува ракописот на корисникот на таблетите.

Трендинг

На почеток
error: