Медиасет.мк

Медиасет

(Видео) Првата „плажа за хиџаб“ се отвора во Црна Гора

Во Улцињ, Црна Гора, се отвора првата плажа за сите муслиманки кои носат хиџаб.

Оваа плажа ќе биде затворена, со околу 10-20 лежалки, а пристапот до сите останати ќе биде забранет.

Инаку, познато е дека во Улцињ муслиманите се мнозинство од населението. Според податоците од пописот од 2011 година, околу 73% од вкупното население се изјасниле како муслимани.

Инаку, хиџабот е традиционална исламска облека која ги покрива косата, вратот и рамената на жените додека лицето може да се открие. Кои жени ќе одлучат да носат хиџаб зависи од различни фактори: регионалните верувања, културните норми и законите на одредена земја.

На пример, во исламот, хиџабот е задолжителен за сите жени по пубертетот, додека многу жени го носат како израз на нивната вера.

Во некои муслимански заедници, носењето хиџаб е дел од културната традиција и општествените норми, додека во некои земји постојат закони кои бараат носење хиџаб во јавност.

Трендинг

На почеток
error: