Медиасет.мк

Медиасет

Заедно со пролетта доаѓа и заморот

Доаѓањето на пролетта не значи само потопло време, туку и повеќе зеленило, подолги денови, повеќе витамин Д, да се биде на отворено, туку значи и доаѓање на пролетен замор, кој многу влијае на некои луѓе.

Има ли медицинско оправдување за таквото чувство или тоа е само личен впечаток? За ова во утринската емисија зборуваа неврологот д-р Алекса Пејовиќ и метеорологот Недељко Тодоровиќ.

„Тоа не е наш личен впечаток. Бидејќи човечкото тело е еден голем часовник, поточно е составен од бројни мали часовници, кои мора периодично да се навиваат. Најпознатиот часовник што сите го знаеме е циклусот на будност и сон. тој биолошки циклус трае 24 часа и 15 минути“, изјави д-р Пејовиќ.

Според Пејовиќ, промените на дневната светлина, односно бројот на часови на сончева светлина во различни годишни времиња, ни служат постојано да го навиваме часовникот. Ако на човекот му го одземеш тој надворешен вентилатор на часовникот, ќе се случи тој да направи инверзија на циклусот на будност и сон и секако да ги наруши сите внатрешни будилници во организмот.

Трендинг

На почеток
error: