Медиасет.мк

#ОХРИД

Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиевски , упати честитка  по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиевски , упати честитка  по повод 11 Октомври – Денот на народното востание.

– Нека ни е честит 11 Октомври, Денот на народното востание. На овој ден во далечната 1941година во Прилеп започна востанието против фашистичката окупација и беше најавена организираната народно – ослободителна борба.

Преку оваа борба нашиот народ го докажа својот државотворен капацитет и право на изградба на слободна, самостојна и суверена држава. Токму со 11 Октомври и НОБ застанавме на страната на антифашистичката коалиција, на страната на доброто наспроти злото, правдата наспроти неправдата.

11 Октомври и првото заседание на АСНОМ им дадоа целосна смисла на сите револуционерни движења претходно. Борците во НОБ ги достигнаа стремежите на сите претходни генерации да се добијат долго очекуваната победа и слобода.

Секоја генерација има своја одговорност. Така и нашата, да ја сочува слободата, суверенитетот и независноста на нашата земја која со пролеана крв и многу жртви ја спечалиле нашите предци. Одговорноста е голема, она што сме го добиле како влог треба да го предадеме на идните генерации, на нашите деца. Никогаш да не дозволиме да ни бидат одземени мирот и слободата. Наша задача е да обезбедиме економски стабилна и просперитетна држава, која ќе биде рамноправна членка со останатите држави во европското семејство. Единствени и сплотени да продолжиме да ја градиме нашата татковина како современа, демократска и правна држава во која секој граѓанин ќе има еднакви можности да креира пристоен и примерен живот за себе и за своето семејство.

Нека ни е честит и вековит 11 Октомври – денот на Народното Востание!

Трендинг

На почеток
error: