Медиасет.мк

Медиасет

„Беше сосема здрав, само колабирал“: Кардиологот д-р Малишиќ објасни што најчесто предизвикува синдром на ненадејна смрт

Синдромот на ненадејна смрт, иако е редок, секогаш е застрашувачки бидејќи човек умира ненадејно, во рок од 20 минути, без никаква видлива причина за околината, без претходни здравствени проблеми, а се јавува кај возрасни и деца. Сè уште не е познато што точно го предизвикало, но кардиологот д-р Светислав Малишиќ го поврзува со структурни срцеви заболувања.

„Беше сосема здрав, само колабирал“ – така луѓето обично го опишуваат синдромот на ненадејна смрт, кој секогаш е шокантен – и секогаш останува мистерија.

„Синдромот на ненадејна смрт значи ненадеен прекин на виталните функции кај претходно здрава личност. Тоа значи прекин на дишењето, срцев циклус и како последица на тоа, прекин на мозочните функции“, вели кардиологот д-р Светислав Малишиќ за N1.

Според кардиолозите, овој синдром се јавува на ист начин и кај возрасни и кај деца.

„Овој синдром е познат во медицината, но она што би го нагласил е дека е важно да се знае дека најголем дел од причините лежат во кардиоваскуларните заболувања, поточно структурните срцеви заболувања“, објаснува докторот.

Тој вели дека од тој голем број структурни срцеви заболувања, повеќе од 50 проценти се коронарни заболувања, што значи болест на крвните садови на срцето.

„Сите слушнале за ангина пекторис, за срцев удар… Една од првите последици од срцев удар може да биде таа малигна аритмија, таа таканаречена полиморфна вентрикуларна тахикардија која го наведува срцето да запре. И тоа, за жал, кај некои е првиот и последен симптом на миокарден инфаркт. Ние тогаш тоа го нарекуваме ненадејна смрт“, објаснува соговорникот за N1.

Тој додава дека има многу причини, но најчести причини за страдање кај здравите млади се недијагностицираните кардиоваскуларни заболувања.

„Превенцијата е клучна, барем еднаш годишно треба да се оди на кардиолошки преглед, без разлика дали некое лице има или нема симптоми или има или нема хронично заболување. Овој преглед вклучува ЕКГ, мерење на крвен притисок, ултразвучен преглед на срцето и стрес тест. По вакви сеопфатни прегледи се добива целосна слика за функционирањето на срцето на човекот, односно дали има дијагноза или не“, вели д-р Малишиќ.

Трендинг

На почеток
error: