Медиасет.мк

Медиасет

Беше љубов на прв поглед: Ема Стоун и Јоргос Лантимос нѐ водат зад сцената на „Помалку суштества“

Љубов на прв разговор, вака Јоргос Лантимос ја опишува соработката со неговата муза Ема Стоун. Ова креативно дуо зад себе има успешна церемонија на доделување на наградите Бафта, каде што освоија дури пет награди за филмот „Сиромашни суштества“, а сега со нетрпение го очекуваат 10 март и доделувањето на Оскарите.

Соработката меѓу Лантимос и Стоун започна на филмот „Миљеница“ (2018), а како што призна режисерот во големото заедничко интервју за „Варајети“ – таа беше неговиот прв избор.

„Јоргос ги избира актерите за својот филм според тоа какви луѓе се. Кога ќе направи поширок избор по презентацијата на кастингот, бара да му пратат интервјуа на тие луѓе, а не нивните филмови“ – вели Ема.

Лантимос се согласува, додавајќи дека секогаш има нешто што директорите на кастингот го гледаат и нешто што може да научи од разговорот со таа личност:

„Важна ми е личноста и како се разбираме. Кога првпат разговарав со Ема, прво „кликнавме“. Важно ми е да се разбереме, а тоа беше љубов на прв поглед меѓу нас. Ми беше важно како ќе звучи нејзиниот акцент и мислам дека брзо го најдовме вистинскиот. Акцентот не е најважен, но важно е кога сите останати во актерската екипа се Британци“, додава таа.

По првата средба со сценариото за „Кутри суштества“, Ема била воодушевена, а како што вели, уште од првите проби сфатила дека Јоргос има многу специфичен начин на работа со актерите.

„Многу му е важно сите добро да се познаваме, суштински, да се чувствуваме удобно и блиски еден до друг“ – вели Стоун, а Јоргос објаснува:

„Обично само импровизирам. Им давам одредени вежби. Сите се редат и почнуваат да се следат во круг, а потоа треба да ги синхронизираат чекорите. Играме и игра со столчиња. Сето ова е всушност со цел да стекнеме доверба еден во друг“.

„Сиромашните суштества“ е неверојатната приказна за Бела Бакстер (Стоун), која е вратена во живот од брилијантниот научник, д-р Годвин Бакстер (Вилем Дефо). Под заштита на Бакстер, Бела е желна да учи. Меѓутоа, поради нејзиниот копнеж по светот што ѝ недостасува, таа бега со Данкан Ведерберн (Марк Руфало), скромниот и лут адвокат на вртоглава авантура низ континентите. Ослободена од предрасудите на своето време, Бела станува непоколеблива во нејзината решеност да се залага за еднаквост и слобода.

Трендинг

На почеток
error: