Медиасет.мк

#ФОКУС

„Блумберг“: Русија не го плаќа долгот во странска валута

Русија не ги платила своите обврски по основ на државниот долг во странска валута, објави „Блумберг“.

Во извештајот на њујоршката новинска агенција се наведува дека во неделата истече грејс периодот за отплата на два купони еврообврзници во износ од околу 100 милиони долари и дека ова е првпат од 1918 година Русија да не ги подмирува своите девизен долг.

Но, неисполнувањето на обврските е „засега претежно симболично и мало значење за Русите“, за што „Блумберг“ вели дека се занимаваат со други проблеми со кои се соочува економијата на земјата.

Во мај, Соединетите Држави и ја одземаа дозволата на Москва за плаќање на обврските кон имателите на руски државни обврзници, што и овозможи на Русија да го сервисира својот надворешен долг.

Минатата недела Москва за прв пат употреби нов механизам за плаќање купони за еврообврзници во рубљи.

Министерот за финансии Антон Силуанов рече дека плаќањето во рубљи не значи неисполнување на обврските.

Според Силуанов, САД и ЕУ поставуваат имагинарни пречки за сервисирање на надворешниот долг на Русија за да и „закачат етикета – неплаќач“, пишува Танјуг.

Трендинг

На почеток
error: