Медиасет.мк

#ХАЈТЕК

Најмоќниот телескоп на НАСА открил знаци на живот на далечна планета

Вселенскиот телескоп на НАСА Џејмс Веб ги откри првите докази за знаци на живот на далечна планета. Наводно е откриена молекула наречена диметил сулфид која на Земјата ја произведуваат живи организми.

Истражувачите нагласуваат дека сè уште немаат цврсти докази дека ова е навистина диметил сулфид. За планета велат дека е оддалечена 120 светлосни години и дека се потребни повеќе податоци за да се потврди нејзиното присуство.

Истражувачите откриле и метан и CO2 во атмосферата на планетата, што би можело да значи дека на неа има воден океан. Професорот Нику Мадхусудан од Универзитетот во Кембриџ, кој го водел истражувањето, за „Би-би-си“ рече дека целиот тим бил изненаден кога ги видел резултатите.

„На Земјата, диметил сулфид произведува само животот. Поголемиот дел од него во атмосферата на Земјата се испушта од фитопланктонот во морската средина“, рече тој.

Трендинг

На почеток
error: