Медиасет.мк

Медиасет

Nissan најавува самоуправувачко такси

Тие ќе користат мини комбиња во областа Јокохама јужно од Токио.

Јапонскиот производител на автомобили Nissan планира да воведе самоуправувачки такси во Јапонија во рок од неколку години. Услугата, која беше планирана поради недостигот на таксисти како резултат на стареењето на населението, се очекува да биде достапна во деловната година почнувајќи од април 2027 година, пренесува Мина.

Како што неодамна објави компанијата, ќе започне со тестирање на комерцијални услуги во претстојната фискална година, користејќи мини комбиња во областа Јокохама јужно од Токио.

„Локалните заедници се соочуваат со голем број предизвици за мобилност, вклучително и недостиг на возачи како резултат на стареењето на населението“, се вели во соопштението на Nissan.

При лансирањето на услугата, тие планираат да соработуваат со локалните власти и транспортните оператори за да „обезбедат широк спектар на нови услуги кои овозможуваат слободно движење“.

Јапонија е далеку од единствениот град со автономни возила на улиците, но нејзината влада го направи забрзувањето на развојот на технологијата клучен приоритет бидејќи земјата се соочува со недостиг на работна сила и стареење на населението кое има потреба од транспорт.

Според Законот за патен сообраќај, на возилата со самоуправување од четврт степен им е дозволено да возат на јавните патишта во Јапонија под одредени околности од минатата година. Автономијата на возилото е рангирана на скала од нула до пет, каде што вредноста од пет значи целосно автономно возење. Nissan соопшти дека тестира деловни модели за самоуправувачки услуги за мобилност во Јапонија и во странство од 2017 година.

Трендинг

На почеток
error: