Медиасет.мк

Медиасет

Ова се француски научници кои демистифицираат НЛО

Мала група научници со помош на волонтери во Тулуз работи на демистификација на феноменот на неидентификувани летечки објекти (НЛО). Од педесетте згради што го сочинуваат седиштето на Националниот центар за вселенски студии (CNES) во Тулуз, Групата за проучување и информации за неидентификувани вселенски феномени (Geipan) зафаќа само еден коридор и има само тројца вработени со полно работно време, надвор од околу 1.700 локални вработени во институцијата.

Но, за секој кој некогаш бил во контакт со неразбирливиот вселенски феномен, познатиот „неидентификуван летечки објект“ или НЛО, од 1977 година оваа многу мала група е единствената во Франција способна научно да одговори на нивните прашања.

„Првата мисија на Геипан е да му даде објаснување на некој кој не разбрал што видел на небото“, резимира Винсент Костес, кој моментално ја презема функцијата директор на Геипан. За време на јавна конференција во Тулуз, Костес покажа некои од видеосведоштвата што неговиот оддел ги добива десетици секоја година.

На снимката од мобилниот телефон се гледаат големи точки на светлина во чудни траектории на ноќното небо, со театрални извици од производителот на видеото и неговиот братучед во позадина, вознемирени од она што всушност било… само ред тајландски фенери на ноќното небо.

Од своето основање пред речиси 50 години, Геипан истражуваше 3.037 случаи.

Нешто помалку од две третини (64,3%) од нив се „совршено“ или „веројатно“ идентификувани феномени, речиси една третина (32,4%) се неидентификувани поради недостаток на податоци, а само 3,3% остануваат неидентификувани по истрагата, односно 100 случаи сè уште се необјаснети до ден-денес.

Авиони од секаков вид, рефлексии на сонцето на сателити, повторно влегување во атмосферата на сателити и опрема што гори при паѓање на Земјата, воени тестови, метеоролошки феномени, оптика или едноставни балони, Geipan постапувал со секакви случаи.

За да се обиде да ја разјасни мистеријата, организацијата може да се потпре на различна експертиза: во рамките на самиот CNES или Националниот центар за воздушни операции што е предмет на воздухопловните сили, Метео Франција или дури и Националниот центар за научни истражувања (CNRS).

Но, бидејќи повеќето поднесени предмети не се придружени со слики, првиот и клучен чекор е да се сослушаат сведоците. За ова, Геипан се потпира на мрежа од 17 волонтери истражители низ Франција.

Почитување на сведоците

„Има секакви луѓе, од сите средини, на сите нивоа“, објаснува за АФП една од овие истражители, Френсин Кордие. Со нејзиниот партнер Патрис Серај, таа волонтира за Геипан во регионот Восгес (Источно од Франција) и се занимава конкретно со „сведоци“.

„Луѓето кои сведочат понекогаш намерно се шегуваат“, додека некои „некогаш се во страв“, објаснува Серај. „Да ги убедите во рационални објаснувања е многу важно бидејќи теориите од секаков вид цветаат, особено на социјалните мрежи, нагласуваат овие двајца поранешни „уфолози“. .

„Ние дејствуваме како заштита“

„Geipan делува како заштита, не во смисла дека сведоците се луди, туку за да ги спречи сведоците или луѓето воопшто да потпаднат под влијание на теориите за раб“, објаснува Франсин Ропемејкер. „Geipan нема никаков вонземски материјал (скриен) во своите плакари!“, се потсмева Винсент Костес на многу сериозно прашање поставено од член на публиката на конференцијата во Тулуз.

Во Соединетите Американски Држави, НАСА штотуку најави отворање на директор одговорен за истражување на овие феномени со цел да се префрли „од полето на сензационализмот во полето на науката“, рече Бил Нелсон, шеф на американската вселенска агенција.

Трендинг

На почеток
error: