Медиасет.мк

Медиасет

Плитвички езера меѓу најпопуларните дестинации во светот

„Индипендент“ објави текст за 11 возбудливи и сеопфатни дестинации кои мора да се посетат оваа година.

Овие дестинации нудат уникатно и незаборавно искуство, а меѓу нив е и Националниот парк Плитвички езера.

Плитвичките езера се најстариот и најголемиот национален парк во Хрватска. Овој регион е прогласен за национален парк во 1949 година, а од 1979 година Плитвице е на листата на светско наследство на УНЕСКО.

Националниот парк се наоѓа во срцето на Хрватска, познат е по своите кристално чисти езера и водопади во импресивна шумска средина. Овој уникатен природен феномен ја покажува убавината на дивата природа, давајќи им можност на посетителите да уживаат во шармот на овој природен бисер.

Паркот има вкупно шеснаесет езера кои се распоредени во тераси и поврзани со низа водопади. Езерата се познати по нивните живописни бои, кои варираат во зависност од содржината на минералите и организмите во водата, како и од аголот на сончевата светлина.

Паркот не е само дестинација за љубителите на природата, туку и живеалиште за разновидна флора и фауна, вклучувајќи ретки и загрозени видови. Тоа е рај за фотографите, планинарите и сите оние кои сакаат да уживаат во тишината и убавината на природата.

Покрај Плитвичките езера, на листата се најдоа и други дестинации од Хрватска, пештерите Барац, Хвар и Задар.

Трендинг

На почеток
error: