Медиасет.мк

Медиасет

Ова се трите најдобри земји за водење бизнис

Сингапур, Данска и САД се најдобрите места во светот за водење бизнис, според рангирањето на деловното опкружување на Economist Intelligence Unit (EIU).

„Сингапур ќе остане најдобрата географска област во светот за водење бизнис, како што беше во изминатите 16 години“, изјави директорот за прогнози на земјата на EIU и европски аналитичар Пријанти Рој за CNBC.

Факторите кои ја поддржуваат водечката позиција на оваа земја од Југоисточна Азија како врвна деловна дестинација се нејзината политичка стабилност и посветеноста на Владата да им помогне на домашните компании од приватниот сектор во технолошката надградба, рече таа.

Рангирањето на EIU ја оценува атрактивноста на водење бизнис во 82 земји и територии и се мери врз основа на индикатори како што се инфлацијата, трошоците за живот, економскиот раст и фискалната политика, пренесува Investor.me.

Мерачот, исто така, нуди увид во кои економиите се подобро позиционирани за раст од другите и „ефективен начин да се идентификува каде наскоро може да дојде до зголемување на инвестициските трошоци“, велат аналитичарите на EIU.

Зад Сингапур се Данска и САД кои ги зазедоа второто и третото место.

Данска, со своите „цврсти макроекономски основи“ и висококвалитетната транспортна и дигитална инфраструктура, може да се смета за една од најатрактивните деловни локации во светот, рече Рој.

Условите на пазарот ќе останат поволни во САД, особено со неколку ограничувања за надворешната трговија и инвестициите во САД, додаде таа.

„Се предвидува дека Сингапур, Данска и САД ќе имаат најдобро деловно опкружување во следните пет години“, се вели во извештајот.

Германија и Швајцарија се рангирани на четвртото и петтото место, додека Канада, Шведска, Нов Зеланд, Хонг Конг и Финска го сочинуваат остатокот од првите 10 места во светот за водење бизнис.

„Сите овие се напредни економии и имаат добри резултати во нашиот индекс на долг рок, така што тие се сигурни облози за инвестиции“, се вели во извештајот, но се предупредува дека и вкупните стапки на раст и стапките на раст на БДП по глава на жител веројатно ќе останат стабилни. и релативно бавно.

Некои од значајните „големи подобрувачи“ кои постигнаа добри резултати во индексот беа земји како Грција, Катар и Индија.

Грција забележа најголемо подобрување во деловната клима во индексот на EIU поради реформите што ги донесе про-бизнис владата, покажа извештајот.

Реформите на слободниот пазар, ветени од аргентинскиот претседател Хавиер Мајли, чија цел е да се поттикне приватното претприемништво и да се привлечат странски инвестиции, доведоа до скок на земјата на рангирањето на второто најдобро деловно опкружување.

„Индија е единствениот пазар на една земја што нуди потенцијална скала споредлива со онаа на Кина“, се вели во извештајот, додавајќи дека младиот демографски профил на земјата е добро ветување за нејзината работна сила и идната побарувачка. Индија е рангирана на третото место на листата на најнапредни деловни средини.

Трендинг

На почеток
error: