Медиасет.мк

Медиасет

Русија за прв пат во историјата ја лансираше ракетата „Ангара А5“.

Носачот Ангара А5 со горната етапа Орион и пробна носивост беше лансирана од платформата 1А на космодромот Восточни точно напладне по руско време.

По 12 минути и 26 секунди, горната етапа на „Орион“ ќе се одвои од третата етапа на ракетата, по што ќе го лансира пробниот товар во потребната орбита.

Првото лансирање на оваа ракета од „Восточни“ првично беше планирано за 9 април во 12 часот, но автоматиката даде команда да се запре лансирањето две минути пред предвиденото време.

Како што им објасни на новинарите генералниот директор на „Роскосмос“ Јуриј Борисов, тоа се случило поради дефект на системот за надополнување на резервоарот за оксидација на централниот блок на ракетата.

Ваквата ситуација, според него, налагала горивото да се испразни, а лансирањето претходно било преместено на резервен датум – 10 април, но и тогаш било одложено.

Трендинг

На почеток
error: