Медиасет.мк

Медиасет

Се повеќе руски спортисти се повлекуваат од Олимписките игри во Париз

Руските спортисти кои се уште можат да се квалификуваат за Олимписките игри во Париз, а некои кои веќе го направиле тоа, се откажуваат поради условите што им ги наметнува МОК, а кои се неприфатливи за нив.

Поради руската инвазија на Украина, спортистите од најголемата земја во светот се под санкции, на сите селекции им е забрането да учествуваат на натпревари под покровителство на европските федерации, а оние кои се натпреваруваат индивидуално, како тенисерите, тоа го прават под неутрално знаме.

Ваков третман ги очекуваат сите руски спортисти кои летово ќе учествуваат на Олимписките игри што ќе се одржат во Париз.

Од ден на ден, сепак, се намалува бројот на оние кои сакаат да ја претставуваат својата земја под условите наметнати од Меѓународниот олимписки комитет.

Повеќето од натпреварувачите кои се откажале или планираат да го сторат тоа, својата одлука ја засноваат на фактот дека ќе се натпреваруваат во Париз под неутрални знамиња.

Пред неколку дена двајца стрелци кои, инаку, освоија медали во Токио 2021 година, се откажаа од Париз, токму затоа што не сакаат да се натпреваруваат доколку тоа им биде забрането под руското знаме.

Слично расположение владее и во другите руски спортски федерации.

И најдобрите руски веслачи летово се откажуваат од намерата да заминат во Париз, бидејќи не сакаат да го сторат тоа под услови за кои велат дека се дискриминаторски од организаторите.

Руските боксери, на пример, во рамките на Меѓународната боксерска федерација, се натпреваруваат под нивните симболи, грб и знаме, но тоа нема да го сторат во Париз – за нив важат истите правила како и за другите руски спортисти.

„Руските боксери никогаш нема да одат на натпревари во неутрален статус. Не можеме да ја промениме нашата татковина! Не осудуваме никого, но имаме јасно формиран став. Ова е мислење на целото боксерско семејство“, гордо изјави Татјана Крилиенко, секретар. Генерал на Боксерската федерација на Русија.

Трендинг

На почеток
error: