Медиасет.мк

Медиасет

Што се случува кога ќе кликнете на „Јас не сум робот“? Одговорот би загрижил многумина

Веројатно досега сте кликнале на копчето за да потврдите дека не сте робот и не сте размислувале многу за тоа што се случува во меѓувреме додека ви е одобрен пристап до некоја страница.

Оваа безбедносна мерка се нарекува CAPTHA (Целосно автоматизиран јавен Тјуринг тест за разликување на компјутерите и луѓето), а кога ќе кажете „ти не си робот“ тоа не е само едноставно кликнување на кутијата.

Кога ќе ја проверите оваа опција, страницата на која сакате да одите добива пристап до вашата интернет историја за да одлучи дали сте вистинска личност или не.

Ако, на пример, сте гледале YouTube или сте твитнале нешто пред да кликнете на копчето „Јас не сум робот“, тоа значи дека сте вистинска личност.

Во основа, тоа е начинот на кој Google проверува дали сте вештачка интелигенција или не – па можат да го следат и анализираат дури и начинот на кој ја движите стрелката преку екранот.

Ако добиете друга задача (да кликнете на хидранти, мотори или нешто друго), тоа значи дека машината сè уште не е сигурна дали сте вистинска личност или не.

Трендинг

На почеток
error: