Connect with us

Hi, what are you looking for?

ФОКУС

(ВИДЕО) Пулмолог објави снимка од бели дробови на 22 годишен пациент со корона

Белградскиот пулмолог Дејан Жујовиќ, кој исто така заболел од ковид-19, објави снимка од белите дробови на 22-годишен пациент заразен со коронавирус.

Тој објасни дека видеото го објавил на Фејсбук за да ги потсети сите оние кои не веруваат во постоењето на вирусот што го предизвикува ковид-19 и дека станува збор за потенцијално многу опасно заболување.

Снимката, придружена со објаснување на пулмолог, покажува значително оштетување на белите дробови, што е исто така претставено со графикон што покажува загуба на волуменот на белодробното крило изразено како процент. Во овој случај, таа загуба е скоро 50 проценти.

“Вака понекогаш изгледаат белите дробови погодени од короната. Отсега натаму, јас не комуницирам со морони кои го негираат вирусот! Овој пат се потребни луѓе кои се здрави во главата. Држете се на дистанца, со маска каде што не е можно растојание. Контактирајте го вашиот лекар ако не се чувствувате добро. Сум против сите екстремни мерки, како што е полицискиот час. Останете здрави и живи “, напиша др. Жујовиќ.

Жујовиќ е, инаку, член на група лекари собрани во групата „Јунајтед против ковид“. Групата ги предупредува граѓаните на Србија дека се очекува нов бран на епидемија на коронавирус и ги повика граѓаните правилно да ја носат маската кога и да се во затворен простор и да држат растојание од два метра.

Ovako nekada izgledaju pluća pogođena koronom. Od ovoga trenutka ne komuniciram sa debilima koji negiraju virus! Ovo vreme zahteva ljude koji su zdravi u glavi. Držite distancu, maska gde distanca nije moguća. Javite se svom lekaru ako se ne osećate dobro. Pokret je protiv svih ekstremnih mera, kao što je policijski čas.Ostajte nam zdravi i živi 💪💪💪

Geplaatst door Dejan Zujovic op Maandag 12 oktober 2020

 

error: