Connect with us

Hi, what are you looking for?

#КИНО

(Видео) Филм „Дедо и внук“ со нови три награди

Режисерот Илија Пиперкоски доби две признанија за извонреден придонес во светот на филмот (Outstanding contribution to the world of Cinema) за најновиот филм „Дедо и внук“ од 4-th Dimension Independent Film Festival и на TIFF -Tagore International Film Festival во категоријата најдобри наративни играни филмови.

„Ваквите приказни го прават светот поубаво место за живеење“, потенцираат од 4-th Dimension Independent Film Festival.

Наградата доаѓа во време кога со премиерата на меѓународниот филмски фестивал „Прифест“ 2020 во Приштина и официјално почна светската промоција на првиот долгометражен филм на режисерот и сценарист Пиперкоски. Вторпат наградата за најдобар директор на фотографија – кинематографер ја доби Патру Паунеску, токму за филмот „Дедо и внук“ на европските награди за кинематографија.

Главните улоги во филмот ги толкуваат Салаетин Билал, Дејан Лилиќ, Даниела Ивановска, Благој Веселинов, Горан Стојаноски и други. Филмот ја раскажува приказната по смртта на еден млад пациент, во која младиот доктор Никола се обидува да направи ред во својот живот и оди на посета кај својот дедо. Последен пат бил кај него пред 10 години. Ова е филм за конфилкт на генерации, со контраст на морални вредности, моменти за втора шанса. Зад продукцијата на филмот стои Pandora’s Box, продукција од Охрид, во соработка со Dream Factory од Скопје и Alien Film од Романија.

error: