Connect with us

Hi, what are you looking for?

ФОКУС

(ВИДЕО) Српскиот епидемиолог Кон: Ако 95% од луѓето носат маски, би живееле нормално

Српскиот епидемиолог д-р Предраг Кон рече дека мерките што се спроведуваат може да се очекува да дадат резултати во следните две недели и дека ќе има подобрување во декември.

– Бројките се уште се многу високи, така што подобрување ќе има дури во декември. Подобрување може ќе видиме во бројките, но смртноста може да биде поголема – рече Кон за Пинк.

Кога станува збор за обемот на работа на медицинскиот персонал, Кон рече дека најголемиот товар паднал врз нив, но дека нема друг, дури и ако „треба 100 пациенти да бидат лекувани од двајца лекари – тие ќе го сторат тоа“.

Тој се осврна и на новите медицински центри кои набрзина се градат во Србија и истакна дека со тоа ќе се обезбедат дополнителни капацитети, но дека медицинскиот персонал и понатаму ќе биде под голем притисок.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Кон го објасни драматичното зголемување на бројот поради непочитување на мерките и истакна дека стравот кај луѓето предизвикува рационална одбрана и претпазливост.

– Тој страв предизвикува однесување кое е адекватно, а во овој случај тоа однесување предизвикува почитување на мерките и првенствено носење маски во сите услови – потенцираше Кон и додаде дека ако 95% од луѓето носат маски, би можеле да живееме нормално.

– Кога маските ги носат нешто над 60 проценти од луѓето, тогаш ја имаме оваа ситуација. Кога се шири ирационален страв, тогаш се создава паника, а тоа е лошо. Сега е важно да се каже вистината, да се шири вистината – рече тој и додаде дека „ненадејниот пораст што го доживуваме е последица на неверувањето во вирусот“.

На прашањето за предвидувањата дека бројот на починати ќе биде трицифрен, Кон рече дека е парадоксално тоа што ако бројот на смртни случаи е трицифрен, тогаш кривата ќе почне да паѓа и ќе има помалку новозаразени.

– Овој број на смртни случаи е последица на настаните од пред две до три недели. Ова е времето потребно за да се развие и да доведе до фатален исход. Бројот на смртни случаи не е показател за актуелната состојба, туку за тоа што се случило порано – објасни Кон.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Коментирајќи ги насловите во медиумите дека на секои 28 минути еден српски граѓанин умира од Ковид-19, Кон истакна дека е должност на сите да ја пренесат вистината, нагласувајќи дека ваквите наслови создаваат впечаток дека се работи за пропаганда на ширење страв.

– Тоа не е така. Целта е навремена и точна информација. Рационалниот страв е пожелен и корисен бидејќи предизвикува соодветно однесување. Ирационалниот страв е секогаш бескорисен и штетен – рече Кон.

Зборувајќи за вакцинацијата, д-р Кон рече дека колективната имунизација е многу сложен процес.

Во врска со можноста за вакцинирање на целото население, не знам по кои параметри е тоа речено. Ваквата колективна вакцинација се спроведува сукцесивно затоа што ќе пристигне во етапи – рече епидемиологот.

Тој објасни дека вакцините ќе се даваат на сите оние кои се во планот.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Ќе има одреден приоритет што ќе биде многу важно на почетокот, а тоа е дека ќе се вакцинираат оние кои се први на ударот, рече д-р Кон.

Што се однесува до помалите деца, Кон вели дека тие се потешко заболуваат од сериозни болести, а од друга страна, додава тој, дека тие исклучително ретко пренесуваат.

– Токму тоа е причината што учениците од пониските одделенија од основните училишта беа оставени да следат настава – објасни Кон.

Advertisement. Scroll to continue reading.
error: